Laatste update 10:34
56

EU eist dat Britten Amerikaanse chloorkippen weren

Als de Britten een handelsverdrag willen met de EU dan zullen ze een importverbod op de gevreesde Amerikaanse chloorkippen moeten handhaven. Die voorwaarde ligt op tafel op verzoek van de Fransen die daarbij worden gesteund door de overige lidstaten. De Europese onderhandelaars onder leiding van Michel Barnier eisen dat de Britten zich ook onthouden van het gebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen en hormoonverstorende stoffen. Mochten ze zich daar niet aan houden dan volgen er sancties.

Dit weekend nog sloot de nieuwe conservatieve minister van Milieu, George Eustice, niet uit dat Londen de chloorkippen zou gaan importeren als onderdeel van een handelsverdrag met de Amerikanen. Die opmerking heeft onrust veroorzaakt onder Britse boeren die vrezen te maken krijgen met de import van Amerikaanse producten die niet voldoen aan de veel hogere Europese en nu nog ook Britse eisen.

Frankrijk wil de Britten ook houden aan andere Europese standaarden op het gebied van sociale en arbeidsrechten maar dat vonden sommige andere lidstaten te ver gaan. Het vertrouwelijke stuk waarin een en ander is vastgelegd is door The Guardian boven water gehaald. De Fransen hebben eerder gewaarschuwd dat ze er weinig voor voelen zich door Londen te laten “chanteren” met de deadline die is opgelegd voor het bereiken van een handelsakkoord.

De Britten daarentegen willen zich juist niet vastleggen op Europese veiligheidsnormen.

cc-foto: Don Barrett. Britse milieuactivisten protesteren tegen Amerikaanse chloorkippen.

Geef een reactie

Laatste reacties (56)