Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU en Turkije sluiten akkoord over vluchtelingen

  •  
18-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
EUROPE-MIGRANTS/

© 2016-03-08 01:29:57 Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu (L) shakes hands with European Council President Donald Tusk after a news conference at the end of a EU-Turkey summit in Brussels Ma

Vrijdagmiddag hebben Turkije en de EU een definitief akkoord bereikt over het vluchtelingenprobleem in Europa. Europa is akkoord gegaan met de Turkse voorwaarden. Vanaf zondag gaat Turkije vluchtelingen die naar Griekenland zijn gereisd terugnemen.
Een week geleden bereikten Europa en Turkije al een voorlopige overeenkomst om de vluchtelingenstroom aan te pakken. Maar er was nog wel onduidelijkheid over of dit daadwerkelijk haalbaar zou zijn.
De 28 landen hadden afgesproken een soort ‘ruilplan‘ uit te werken. Turkije beloofde vluchtelingen die via Turkije naar Europa willen terug te nemen. Maar daar moest tegenover staan dat de EU niet drie maar zes miljard euro bijdraagt. Daarbij moest Europa voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling opnemen uit een kamp in Turkije.
Ook wilde Turkije onderhandelen over de stappen die nog gezet moeten worden voor toetreding tot de EU. En op tafel lag ook de vraag om de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen af te schaffen.
De Volkskrant schrijft dat de volgende afspraken zijn gemaakt:
– Turkije neemt vanaf zondagnacht 00.00 uur alle migranten terug die de oversteek wagen vanaf de Turkse kust naar de Griekse eilanden. – Turkije garandeert de ‘non-refoulement’ afspraak van het VN-vluchtelingenverdrag. Dat betekent dat vluchtelingen niet kunnen worden teruggestuurd naar onveilige landen. – De EU en Turkije gaan praten over de ‘begroting’ in de gesprekken over het eventuele toekomstige Turks EU-lidmaatschap. – Turkije wil sneller de beloofde 3 miljard euro van de EU. De Europese Commissie heeft nu toegezegd binnen een week vluchtelingenprojecten in Turkije aan te wijzen die in aanmerking komen voor financiering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.