38

EU en Turkije: ‘Vluchtelingen mogen terug naar Turkije’

 

De Europese Unie en Turkije hebben maandag tijdens de extra ingelaste migratietop een voorlopig akkoord bereikt over de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Er is optimisme, maar over de details van de uitvoering van het plan moeten de EU en Turkije namelijk nog flink onderhandelen.

28 landen hebben nu afgesproken is nu een soort ‘ruilplan‘ uit te werken. Turkije heeft beloofd vluchtelingen die via Turkije naar Europa willen terug te nemen. Daar tegenover moet staan dat de EU niet drie maar zes miljard euro bijdraagt. Daarbij moet Europa voor elke Syrische vluchteling die teruggaat naar Turkije een vluchteling opnemen uit een kamp in Turkije.

Ook wil Turkije onderhandelen over de stappen die nog gezet moeten worden voor toetreding tot de EU. En op tafel ligt ook de vraag om de visumplicht voor Turken die naar Europa willen reizen af te schaffen. Volgens NRC is die eis vooral op tafel gelegd voor de binnenlandse politiek in Turkije.

Hoewel er nu dus een basisakkoord ligt, is er nog veel onduidelijk over de invulling en uitwerking. Volgende week wordt verder onderhandeld over het voorstel. Premier Mark Rutte kon er niet veel meer over zeggen, behalve dat hij denkt dat dekvoorgestelde plannen een einde maken aan de Balkanroute. Volgens Rutte zullen “mensensmokkelaars binnen twee of drie weken een ander vak moeten zoeken”, zo zei hij tegen persbureau ANP.

Kritiek en zorgen
Hoewel de onderhandelingen goed zijn verlopen, zijn er ook zorgen. Hongarije en Denemarken hebben moeite met de voorstellen en de Volkskrant schrijft over de zorg over de persvrijheid in Turkije. Dit, naar aanleiding van de overname van de kritische Turkse krant Zaman door de Turkse overheid. Die krant raakte haar onafhankelijkheid kwijt. Maar die kritiek en zorgen konden moeilijk met het vluchtelingendebat in debat worden gebracht.

Alle partijen hopen dat bij een volgende ontmoeting op 17 en 18 maart een definitief akkoord kan worden gesloten.

Geef een reactie

Laatste reacties (38)