113

EU: Europese kerncentrales niet veilig genoeg

'Een ramp als in Fukushima zou ook in Europa kunnen gebeuren'

Alle kerncentrales in Europa moeten beter worden beveiligd en dat kost 10 tot 25 miljard euro. Dat is de conclusie van de “stresstest” die de Europese Unie heeft uitgevoerd.

Dat meldt BNR, dat de hand wist te leggen op de uitgelekte conclusies van het rapport dat later dit jaar zal verschijnen. De EU besloot tot het doen van de stresstest na de ramp met de kerncentrale Fukushima in Japan.

Uit de uitgelekte conclusies is op te maken dat de commissie ook opmerkingen heeft over de beveiliging van de kerncentrale in Borssele tegen overstromingen, aardbevingen en neerstortende vliegtuigen. Kerngeleerde Wim Turkenburg van de Universiteit Utrecht was betrokken bij het uitvoeren van de stresstest in Borssele:

Er staat ook een opmerking in het rapport over het toezicht op de Nederlandse centrales. In Nederland is die niet volledig onafhankelijk, het valt onder het ministerie en dat zou niet zo moeten zijn. (…) Ik ben niet verrast wat over Borssele wordt gezegd. Ik schrik wel van andere Europese kerncentrales. Er zijn inderdaad centrales waar een ramp als in Fukushima zou kunnen gebeuren.

Maar de ernst van de situatie wordt ook duidelijk uit de samenvatting. Hieruit blijkt dat in Europa veel mis is, wat ook bij de ramp in Fukushima mis was, aldus BNR. Het upgraden van de centrales betekent een investering van 10 tot 25 miljard euro, is de voorlopige schatting van de Europese Commissie.

BNR: Veiligheid Europese kerncentrales ondermaats

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (113)