30

EU: Frankrijk is genoeg gematst

Hollande moet tot 2017 fors meer bezuinigen dan de geplande 50 miljard

Het geduld van de EU is op. Het pakket van 50 miljard euro aan bezuinigingen dat de Franse president Hollande eerder heeft toegezegd is niet voldoende; het land moet meer bezuinigen. Donderdag stuitten pogingen van Parijs om de saneringsopdracht tot dat bedrag te beperken op een keiharde ‘njet’ van andere eurolanden.

Frankrijk is genoeg gematst, vinden de andere eurolanden. Het krijgt namelijk twee jaar extra om zijn begrotingstekort onder de drie procent terug te dringen.

Hoeveel Frankrijk nu extra moet bezuinigen is nog niet duidelijk. Het kan 7 miljard zijn, maar het bedrag kan ook oplopen tot 30 miljard extra. De Volkskrant schrijft dat de zwaarste ingrepen in 2016 en 2017 zullen komen. In 2017 vinden de presidentsverkiezingen in Frankrijk plaats.

Dat Frankrijk uitstel heeft gekregen om onder de 3-procent norm te komen, is niet bij alle andere EU-landen goed gevallen. Zo menen landen als Spanje, Portugal en Ierland dat zij in het verleden veel harder zijn aangepakt dan Frankrijk nu wordt aangepakt. De Europese Commissaris van Economische en Financiële Zaken, Moscovici, krijgt het verwijt zijn landgenoten met fluwelen handschoenen aan te pakken.

Het tijdspad voor Frankrijk ziet er nu als volgt uit: Dit jaar is er een tekort van 4 procent, in 2016 is er een tekort van 3,4 procent en in 2017 daalt het naar 2,8 procent. Om dat te bereiken moet Frankrijk dit jaar nog eens 0,2 procent extra besparen, volgend jaar 1,3 procent en in 2017 nog eens 1,3 procent extra. In totaal komt dat neer op 57 miljard euro, 7 miljard meer dan Hollande tot nu toe had begroot.

De Volkskrant: Geduld EU is op: Frankrijk moet extra bezuinigen

cc-foto: Parti Socialiste

Geef een reactie

Laatste reacties (30)