53

EU hekelt intieme Tsjechische homotest

Asielzoekers die beweren homo te zijn, worden aan den lijve getest op hun seksuele voorkeur

De mensenrechtenorganisatie van de EU uit zware kritiek op de Tsjechische methode die wordt gebruikt om asielzoekers te testen op hun homoseksualiteit. Wie beweert asiel aan te vragen omdat hij homoseksueel is, krijgt een apparaatje aan zijn penis gemeten die de bloedtoevoer meet terwijl de persoon naar heteroporno kijkt. Wanneer hij opgewonden raakt, wordt het asielverzoek afgewezen.

Volgens de EU-commissie schendt de testmethode de Europese Conventie voor Mensenrechten. De auteurs van het EU-rapport schrijven dat de homo-test dubieus is omdat deze geen heldere conclusie geeft over of iemand wel of niet homo is, schrijft de BBC.

Tsjechië zelf reageert boos op de beschuldiging. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de test slechts tien keer in asielzaken is gebruikt onder leiding van experts. Daarbij zouden de asielzoekers hebben toegestemd.

Het apparaatje dat de Tsjechen gebruiken is ooit ontworpen door de Tsjech Kurt Freund, schijft NRC Next. De test werd in de jaren ’50 ingezet om homoseksualiteit bij rekruten bevestigd te zien. Ook wordt de test gebruikt bij psychologische analyses van zedendelinquenten.
NRC-Next: Kritiek EU op ‘homotest’ asielzoekers Tsjechië

cc-foto: TimlovesBrian

Geef een reactie

Laatste reacties (53)