33

EU houdt afspraken met tabaksindustrie geheim

TTIP kan tabaksindustrie helpen soevereine landen te vervolgen

Campagnegroep Corporate Europe Observatory (CEO) heeft een wob ingediend om documenten in handen te krijgen over gesprekken tussen de tabaksindustrie en de Europese Commissie. Catherine Day, secretaris-generaal van de Europese Commissie, heeft de documenten vrijgegeven, maar niet zonder ze eerst vrijwel helemaal zwart te maken. Wie, wanneer en met wie gesproken heeft over de tabaksindustrie, mag niet naar buiten komen.

CEO vreest dat indien het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) er komt, de tabaksindustrie zijn macht zal gebruiken om overheden die roken ontmoedigen, aan te klagen. Tabaksgigant Philip Morris sleepte eerder al Australië en Uruguay voor de rechter. Australië vanwege de blanco sigarettenpakjes en Uruguay omdat het van plan was om de waarschuwingen op de sigarettenpakjes te vergroten. In het TTIP-verdrag is onder meer een clausule opgenomen waarin staat dat bedrijven en/of aandeelhouders landen kunnen aanklagen (ISDS).

De angst van CEO is niet ongegrond en wordt breed in de samenleving gevoeld. Daarom wil de campagnegroep weten wat zich afspeelt in Brussel, welke lobbyisten met wie praten, wanneer er gesproken wordt en het liefst ook nog waarover. Maar, zo besloot Catherine Day, dat gaat zomaar niet. En dus kreeg de groep slechts toegang tot ‘een deel’ van de documenten. Wat net zoveel betekent als niets. Hieronder de pagina’s. Merk op dat zelfs paginanummers zwart zijn gemaakt.

Enfin, het beeld is zo wel duidelijk. Meer van hetzelfde? Kijk hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)