Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU houdt oliewinner hand boven het hoofd

  •  
03-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Oilselfmurder_300.jpg
Wereld mag niets weten van rapport over extreem vervuilende teerzandolie
Teerzandolie dat wordt gewonnen door oliemaatschappijen om brandstof van te maken, veroorzaakt 23 procent meer CO2-uitstoot dan conventionele olie. Het rapport dat de Europese Commissie daar woensdag over publiceerde is tot ontsteltenis van Milieudefensie ineens van de website verwijderd.
Het lijkt er volgens Milieudefensie op dat de EU de felle lobby om de extreem vervuilende teerzandolie wil negeren. Geert Ritsema van Milieudefensie:
Alle reden voor de Europese Commissie om stappen te ondernemen en deze vervuilende vorm van olie een halt toe te roepen. Teerzandolie verpest het klimaat nog meer dan gewone olie.
De CO2-uitstoot van teerzandolie ligt tweemaal hoger dan de olieindrustrie zelf meldt. De discussie om de vervuiling door teerzandolie extra in rekening te brengen is vorig jaar van de tafel geveegd, tot groot ongenoegen van het Europees parlement.
Teerzandolie wordt in Canada gewonnen. Volgens Milieudefensie zou de EU te veel onder druk staan van de Canadese regering. Verschillende oliemaatschappijen als BP, Total en Shell zouden ook forse belangen hebben in teerzandolieprojecten. De Europese richtlijn houdt tot nu toe nog geen rekening met de het feit dat teerzandolie veel schadelijker is dan gewone olie. Milieudefensie bracht eerder een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat Nederlanders via pensioenfondsen onbewust 1,6 miljard euro beleggen in teerzandolie.
cc-foto: mirci

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.