Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-import teerzanden mogelijk verboden

  •  
05-10-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Productie teerzanden overschrijdt maximale uitstoot broeikasgassen 
De productie van brandstoffen mag als het aan de milieucommissie van het Europees Parlement ligt, nog maar een maximale uitstoot van broeikasgassen met zich meebrengen. Als dit voorstel door het Europese Parlement wordt goedgekeurd, wordt er een einde gemaakt aan de import van olie uit teerzanden.
Olie winnen uit teerzandvelden is erg milieuonvriendelijk. De uitstoot van broeikasgassen is 1,5 keer zo groot vergeleken met effectief gewonnen ruwe olie. Ook worden oerbossen gekapt, rivieren en meren vervuild met giftig afval en wordt er veel water gebruikt om de winning mogelijk te maken.
Het voorstel om de productie van brandstoffen aan een maximale uitstoot van broeikasgassen te onderwerpen kan een einde maken aan de import van zandolie, of de bedrijven dwingen met maatregelen te komen om de winning van de olie schoner te maken.
Ook import van schaliegas en gesmolten steenkool kan aan banden worden gelegd. De productie hiervan is nog vele malen vervuilender dan zandolie. De commissie denkt echter dat hier nog geen einde aan zal komen, omdat Canadese lobbyisten het afgelopen jaar veel druk is uitgeoefend. Canada is voorloper op het gebied van schaliegas- en zandoliewinning.
Een beter milieu? Begin bij jezelf: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.