7

EU inspecteurs jagen op illegale visserij

EU gaat werken met een nieuw controlesysteem op illegale visserij

Ongestraft weg komen met illegale visserij kan in de toekomst bijna niet meer. De Europese Commissie waarschuwde vissers vandaag dat ze een nieuw controlesysteem in werking heeft genomen. Vissen worden voortaan vanaf de vangst tot de consumptie traceerbaar.

Met de strengere controles hoopt de EU het probleem van overbevissing aan te pakken.

Als wij er niet in slagen onze eigen regels te doen naleven, ondermijnt dit de geloofwaardigheid van het hele Europese visserijbeleid”, zo verklaarde eurocommissaris voor Visserij Maria Damanaki schrijft De Morgen. Volgens haar beschikt Europa voortaan over de middelen om ‘te breken met het verleden’.

Het nieuwe handhavingssysteem helpt inspecteurs om sneller en beter illegale visserij op te sporen. Ook het boetesysteem is aangepast en geldt voor alle EU-landen. Vanaf 2012 zal er een nieuw puntensysteem in werking treden. Vissers die opnieuw in de fout gaan kunnen zo bijvoorbeeld geen nieuwe vergunning meer krijgen.

Greenpeace is blij met de nieuwe maatregelen van de EU, maar wijst er op dat ook het gemeenschappelijk visserijbeleid moet bijdragen aan een duurzamere visserij in Europa. De visquota in de EU wordt jaarlijks overschreden.

De Morgen: Europa verscherpt controle op illegale visserij
cc-foto: Giona

Geef een reactie

Laatste reacties (7)