44

EU-kandidaat PVV wilde niet samenwerken met ‘foute figuren’ als Le Pen

Europarlementariër Lucas Hartong vond 'minder' prima, maar wilde van PVV-kandidatenlijst af uit onvrede over samenwerking met 'foute figuren' van Front National en FPÖ

Niet de roep om ‘minder, minder, minder’ Marokkanen van Geert Wilders, maar de voorgenomen samenwerking van de PVV met ‘foute figuren’ van extremistische partijen als het Franse Front National en de Oostenrijkse FPÖ was de reden voor Europarlementariër en beoogd lijsttrekker Lucas Hartong om zich vorige maand terug te trekken van de PVV-kandidatenlijst. Dat zegt Hartong donderdag in een interview in de Volkskrant.


La Face cachée du nouveau front (extrait 2) door telerama
Hartong zegt in het interview:

Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken. De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS’ers, daar kun je niet omheen. En een van de mensen van de Zweden Demokraten heeft de Hitlergroet gebracht. Die is vervolgens uit de partij gezet, maar toch. Dat is een van de redenen voor mij geweest om afstand te nemen. Ik zie dat niet zitten.

Hartong werd naar voren geschoven als kandidaat-lijsttrekker nadat Laurence Stassen uit de PVV was gestapt. Voor haar, en voor enkele andere partijgenoten, waren de ‘minder, minder’-uitspraken wel de aanleiding, vertelt hij. Hartong zegt daar zelf geen moeite mee, omdat de uitspraken door Wilders later zijn genuanceerd. Ook maakt hij duidelijk niet met de PVV te breken.

De samenwerking met Front National zit Hartong evenmin lekker, ook al beweert Wilders dat Marine Le Pen niet de extremistische lijn voortzet van haar vader: 

“Dat mag zo zijn, maar onderwijl staat Jean-Marie Le Pen nog steeds op de kandidatenlijst voor het Europees Parlement. In mijn persoonlijke kring kan ik het niet meer uitleggen, dat ik met papa Le Pen in één fractie zit. Ik kan niet normaal omgaan met dubieuze types.

Geef een reactie

Laatste reacties (44)