29

EU keurt begroting België af

Moet regering-Di-Rupo weer gaan onderhandelen? Premier reageert gepikeerd en wijst berekeningen Commissie van de hand

De Europese Commissie heeft het begrotingsvoorstel van België voor 2012 afgekeurd. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen. De regering zou onder meer te optimistische zijn over het geschatte tekort voor 2012. De zes coalitiepartners bereikten na moeizame onderhandelingen eind november eindelijk een akkoord over het budget voor 2012. De Europese Commissie eiste een begrotingsvoorstel voor december 2011.

Elio Di Rupo
De huidige regering gaat uit van een economische groei van 0,8 procent en stelt een tekort van 2,8 procent op het bbp voor. Europa vindt dit te optimistisch.

De Morgen schrijft:

Met een groei van 0,8 procent zal het tekort op de Belgische begroting voor 2012 volgens de Europese berekeningen 3,1 procent van het bbp bedragen. Daarmee zou België bijgevolg zondigen tegen de Europese regels. Die stimuleren immers dat het tekort op de begroting in 2012 maximaal 3 procent mag zijn.

De kritiek van uit Europa is slecht gevallen in de regeringskringen. Belgische overheden vragen zich af of de analyse van de Europese Commissie en de gehanteerde berekeningswijze wel kloppen. Een regeringsbron stelt in de Morgen zelfs dat het er sterk op begint te lijken dat Europa per se wil tonen dat het de baas is. “En dan is een klein land als België een makkelijke prooi, de macro-economische impact blijft beperkt. Dat is unfair en belachelijk.”

cc-foto: Luc van Braekel

Geef een reactie

Laatste reacties (29)