98

EU klaar met incompetentie Brexiteers

De onderkoelde relatie tussen het Britse Brexit-team, bestaande uit minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson en Brexit-minister David Davis, heeft het vriespunt bereikt terwijl de belangrijkste onderhandelingen nog moeten beginnen. Volgens Europese parlementariërs en collega-ministers hebben de Britten nog steeds geen idee waar ze het over hebben en werkt hun arrogante houding al helemaal niet mee.

Turkije
De Duitse europarliamentariër Manfred Weber ging zelfs zo ver om te stellen dat hij elk respect voor Johnson was verloren na zijn ‘ongelofelijke’ uitspraken over de relatie met Turkije. Johnson voerde tijdens de Brexit-campagne herhaaldelijk een mogelijke Turkse toetreding tot de Europese Unie op als reden waarom hij een Brexit noodzakelijk vond. Na het referendum sloeg hij echter als een blad aan een boom om en verklaarde voor een Turkse toetreding te zijn. En dat terwijl een meerderheid van het Europees Parlement er juist voor pleit om de onderhandelingen met Turkije te bevriezen, met oog op de mensenrechtenschendingen en wankelende democratie in het land. Weber:

“Het is eerlijk gezegd niet te geloven. Het is een provocatie. Tijdens de Brexit-campagne verspreidde hij nog flyers waarop Turkije, Syrië en Irak genoemd werden als mogelijke EU-leden, om mensen bang te maken voor een potentiële nieuwe migratiegolf… Een paar weken later reist hij naar Turkije en biedt hij Erdogan zijn steun aan voor Turks lidmaatschap van de EU. Het is pure, arrogante provocatie wanneer hij ons denkt te kunnen vertellen wat ons beleid moet zijn. Ik kan geen respect meer opbrengen voor zijn gedrag.”

Weber staat niet alleen in zijn verontwaardiging. Verschillende Europese ambassadeurs en ministers verklaren in de pers en aan een Brits onderzoeksbureau dat ‘de grap er nu wel af is’. Het tweetal lijkt bovendien totaal niet helder te hebben wat ze nu eigenlijk willen bereiken met de Brexit, behalve precies datgene waarvan de EU al heeft gezegd dat het onmogelijk is: zowel Johnson als Davis blijven maar herhalen dat Groot-Brittannië deel wil uit blijven maken van de Europese interne markt, maar dan zonder vrij verkeer van personen.

Schulz
De president van het Europees Parlement, Martin Schulz, heeft vandaag aangekondigd zijn voorzitterschap in januari neer te leggen. Schulz zal namens zijn Sociaal Democratische Partij (SDP) deelnemen aan de Duitse nationale verkiezingen die in het najaar van 2017 gehouden zullen worden. Mogelijk neemt Schulz het dan als lijsttrekker op tegen bondskanselier Angela Merkel en haar CDU/CSU. De SPD zal in januari bekend maken wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

Geef een reactie

Laatste reacties (98)