24

‘EU laat Syrische vluchtelingen barsten’

Amnesty International roept Europa op meer vluchtelingen op te nemen

Europa vangt te weinig Syrische vluchtelingen op. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International. De 28 Europese landen willen in totaal slechts 12.000 opvangplaatsen bieden. Dat is een half procent van de 2,3 miljoen Syriërs die op de vlucht zijn, schrijft de Volkskrant.

De EU heeft ‘vreselijk gefaald’ als veilige haven, zei Amnesty International donderdag. “Vluchtelingen die de oversteek maken botsen letterlijk op ‘Fort Europa’.” Ze worden direct terug over de grens gezet. Als er wel opvang is, is dat onder erbarmelijke omstandigheden. Op haar website zet de mensenrechtenorganisatie een aantal voor de EU beschamende feiten op een rij:

– Slechts 10 EU-lidstaten bieden permanente hervestiging of humanitaire visa voor tijdelijk verblijf aan.

– Duitsland is veruit het meest genereus en beloofde 10.000 vluchtelingen op te vangen: 80 percent van het totale aantal hervestigingsplaatsen die de EU momenteel aanbiedt.

– De overige 27 lidstaten willen samen een schamele 2.340 vluchtelingen uit Syrië aanvaarden.

– Frankrijk biedt maar 500 plaatsen aan: 0,02 percent van het totale aantal mensen dat Syrië ontvlucht is.

– Spanje beloofde 30 vluchtelingen op te vangen: 0,001 percent van alle Syrische vluchtelingen.

– Achttien lidstaten, waaronder het VK en Italië, bieden geen enkele plaats aan.

– België blinkt uit qua vaagheid. Voor zover we weten heeft België tot nu toe niet beslist om humanitaire visa uit te reiken aan Syriërs noch om tot hervestiging van Syriërs over te gaan. Amnesty International stuurde samen met Pax Christi, Broederlijk Delen en Vluchtelingenwerk al drie brieven hierover naar Staatssecretaris Maggie De Block maar kreeg geen antwoord.

Nederland heeft toegezegd 250 Syriërs op te zullen vangen in 2013 en 2014, maar een aantal politieke partijen vindt dat te weinig. Zo riep Sharon Gesthuizen (SP) afgelopen zomer nog op dat aantal op te schroeven naar 1000.

Volkskrant: Amnesty: Miljoenen vluchtelingen Syrië, EU vangt er in totaal 12.000 op

Amnesty International: Fort Europa keert Syrische vluchtelingen de rug toe

Foto-cc: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (24)