22

EU-landen verspillen voor 78 miljard aan energie

De European Climate Foundation roept EU-landen op om hun duurzaamheidsbeleid aan te passen en nieuwe maatregelen te nemen

De Europese Unie loopt achter op schema om haar duurzaamheidsdoelen in 2020 te halen. De komende jaren moeten EU-landen hun maatregelen om efficiënter met energie om te gaan verdrievoudigen om die deadline nog te kunnen halen. Europa kan 78 miljard per jaar bezuinigen als ze efficiënter met hun energie om gaat. Dat blijkt uit een studie van het Nederlandse Ecofys en het Duitse instituut Fraunhofer ISI.

In het zogeheten ’20-20-20′-programma zijn efficiëntiedoelen opgesteld om het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Zo moet in 2010 de uitstoot van CO2 met 20 procent verminderd zijn. Ook moet 20 procent van het energieverbruik uit duurzame bronnen komen zoals wind- of zonne-energie.

Patty Fong van de European Climate Foundation, die het Nederlandse en Duitse bedrijf opdracht gaf voor het onderzoek, zegt in Trouw dat EU-landen opnieuw naar hun duurzaamheidsbeleid moeten kijken. Ze vindt dat de landen hun maatregelen moeten aanpassen zodat de deadline van 20-20-20 wordt gehaald. 

Dinsdag publiceerde het Planbureau voor de Leefomgeving een rapport waaruit blijkt dat de economische crisis en de recessie investeringen in schone technieken in de weg kunnen gaan staan. GroenLinks wil dat de overheid een Deltawet vaststeld waarin groene investeringen op de lange termijn worden vastgelegd.

Trouw: EU moet efficiënter met energie omgaan
Lees meer op Joop: Overheidsbeleid faalt op ‘groene doelen’

cc-foto: Tempiar1307

Geef een reactie

Laatste reacties (22)