Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU legt biodiesel aan banden

  •  
25-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Flickr_biodiesel_CatawbaCounty_300
Biodiesel is slecht voor het milieu en drijft voedselprijzen omhoog, zegt Europese Commissie
Biodiesel is niet goed voor het milieu en drijft de voedselprijzen omhoog, stelt de Europese Commissie. Daarom wordt de productie aan banden gelegd. Biodiesel mag maximaal vijf procent uitmaken van de brandstof die door de Europese transportsector wordt gebruikt, zo meldt de website Duurzaambedrijfsleven.nl
De maatregel wordt door milieuactivisten gezien als een overwinning, die meer kwaad dan goed zien in biodiesel, zo schrijft Duurzaambedrijfsleven.nl. Biodiesel is een biobrandstof op basis van plantaardige olie of dierlijk vet. De productie ervan kan leiden tot ontbossing en een stijging van de voedselprijzen. Bovendien heeft recent onderzoek uitgewezen dat de CO2-uitstoot van biodieselproductie hoger is dan die van fossiele brandstof.
In de Europese transportsector is 4,5 procent van de verbruikte brandstof biodiesel. Dat mag maximaal vijf procent worden.
Connie Hedegaard, Eurocommissaris Klimaat:
We stoppen niet met de biodieselindustrie. Wat ze nu produceren kunnen ze blijven produceren. Maar we kunnen het ons moreel niet veroorloven om een hele grote industrie te bouwen op iets dat niet goed is voor het milieu en de voedselprijzen.
Tweede en derde generatie De EU wil dat tien procent van de transportbrandstof in 2020 uit hernieuwbare bronnen moet komen, daarom zal de biobrandstofindustrie verder gestimuleerd worden. De aandacht zal nu gevestigd worden op tweede en derde generatie brandstoffen, zoals landbouw- en stadsafval of zeewier, die nog in een vroeger ontwikkelingsstadium zijn dan biodiesel.
Het European Biodiesel Board (EBB), een non-profitorganisatie om biodiesel te promoten, reageerde verontwaardigd op de maatregel. Volgens de EBB kan de regel zorgen voor een catastrofaal einde van de industrie, die 10 miljard euro per jaar waard is. Ook vindt de organisatie dat er meer data nodig is om de cijfers over de CO2-uitstoot van biodieselproductie te onderbouwen.
Duurzaambedrijfsleven.nl: EU legt productie biodiesel aan banden
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.