96

EU-leiders spannen samen tegen Franse socialist Hollande

Hollande: Stop het bezuinigingsdrama in de EU ... Paniek bij Merkel en andere conservatieven: Boycot Hollande

Merkel, Cameron en andere conservatieve Europese leiders slaat de schrik om het hart bij de gedachte dat François Hollande dit jaar de nieuwe Franse president wordt. De socialist wil af van het bezuinigingsdrama dat Europa teistert en zegt het stabiliteitspact waarin het strakke regime is vastgelegd, open te zullen breken. Hollande zou als president in Europa zo’n beetje de enige linkse regeringsleider worden.


De Volkskrant schrijft:

Als François Hollande zich straks op 6 mei de nieuwe president van Frankrijk mag noemen, dan zal hij zich naar Brussel haasten om bij de Europese Unie het verdrag van 9 december open te breken. Dat heeft hij zelf zo herhaaldelijk gezegd. Het is een voornemen dat niet vaak genoeg herhaald kan worden, omdat het een grote rol gaat spelen in de rest van de verkiezingscampagne. (…) Min of meer onbedoeld profileert Hollande zich nu als aanvoerder van een Europees reveil. Weg met de verkrampte bezuinigingen, geef ruimte aan de koopkracht en breng de socialisten aan de macht. Een stem op Hollande wordt dan een stem voor economische groei in Europa. 

Het Duitse weekblad Der Spiegel ontdekte dat de conservatieve Europese leiders Hollande letterlijk buiten de deur houden. De Britse premier Cameron weigerde hem te ontvangen bij een bezoek aan Londen, Merkel deed hetzelfde in Berlijn. Spanje en Italië zouden ook in het complot zitten.

In Duitsland is inmiddels een rel uitgebroken over de houding van Merkel tegenover de zeer kansrijke Hollande die een stevige voorsprong heeft in de peilingen. SPD-leider Sigmar Gabriel veroordeelt de boycotactie: “De Duits-Franse verhoudingen zijn  belangrijker dan de conservatieve partijpolitiek van Merkozy.” Inmiddels heeft ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (FPD) intern geïrriteerd gereageerd op de actie van Merkel. Daarmee leidt de opmars van Hollande tot een conflict in de Duitse regering.

cc-foto: François Hollande

Geef een reactie

Laatste reacties (96)