19

EU-leiders willen soepele regels om economie te stimuleren

De euro moet weer floreren en snel een beetje vinden de EU-premiers. Maar hoe ziet die financiële modernisering er uit?

De Europese regels moeten versoepeld worden om de economische groei in Europa te stimuleren. EU-leiders hebben daartoe op aangetrokken in een brief die maandag naar Brussel is verstuurd. De hervormingen om de economische groei te stimuleren zijn ondertekend door de premiers van Verenigd Koninkrijk, Nederland, Italië, Estland, Letland, Finland, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Spanje, Zweden en Polen.

De minister van Financiën van Europa komen dinsdag en woensdag bij elkaar in Brussel om de eurotop van 1 en 2 maart voor te bereiden. Vandaag kwamen zij al naar buiten met een brief waarin het volgende staat:

Met krachtige en doeltreffende maatregelen en een sterke politieke wil kunnen we Europa’s dynamiek herstellen en Europese economieën weer op weg helpen naar economisch herstel.

De Europese Unie moet voor 2014 een efficiënte interne energiemarkt opzetten met een gepaste regelgeving. Duitsland die momenteel één van de koplopers is, lukt het nu al niet hun ‘groene revolutie’ te bekostigen, schreef Der Spiegel onlangs. Van het beloofde jaarlijkse budget voor het duurzame energiefonds, heeft de Duitse overheid nog maar een kwart overgemaakt.

Ook zullen de Europese regeringsleiders aandringen op een vereenvoudiging van de internet-licenties en grensoverschrijdende online betalingen.

NRC: EU-premiers: minder regels voor stimulering economische groei
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)