Laatste update 13:14
52

EU maakt 1 miljoen euro per jaar vrij om Russisch nepnieuws tegen te gaan

Fake nieuws uit Rusland is een dusdanig groot probleem dat de EU 1 miljoen euro per jaar vrijmaakt voor de Europese anti-propaganda eenheid East Stratcom. De Russen hebben met behulp van desinformatie en nepnieuws de verkiezingen in de Verenigde Staten weten te beïnvloeden, klinkt het. Dat zouden de Russen ook rondom het Catalaanse referendum ook hebben geprobeerd, alsook bij verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk en bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Om dat in de toekomst te kunnen voorkomen krijgt het team, dat in 2015 is opgesteld, nu extra geld uit het EU-budget. De toezegging voor meer financiering volgt op de uitspraak van Donald Tusk, die heeft gewaarschuwd voor Europa’s echte problemen: cyberaanvallen, nepnieuws, een hybride oorlog.

In een interview in het AD sluit CDA-leider Sybrand Buma zich daar dit weekend bij aan. Volgens Buma voert Rusland een ‘koude oorlog op het internet’. Hij wil dat er een Nederlandse autoriteit komt die het onlineverkeer in de gaten houdt. “We moeten niet naïef zijn”, aldus Buma die in hetzelfde interview uithaalt naar PVV-leider Geert Wilders die op bezoek gaat in Rusland. De CDA-leider:

Het gaat erom dat we alert zijn. Rusland voert een koude oorlog op het internet. Het land infiltreert en beïnvloedt de publieke opinie. Daar waar destabilisatie op de loer ligt, zijn de Russen online actief. Dat was bij de Brexit, bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en onlangs bij het Catalaanse onafhankelijksreferendum. Vroeger had je een leger nodig om de democratie in een ander land te beïnvloeden, nu hoef je soms nog niet één procent van de bevolking te bereiken om het verschil te kunnen maken. Kijk hoe klein de verschillen waren bij de verkiezingsuitslag in Amerika.

The Guardian: EU anti-propaganda unit gets €1m a year to counter Russian fake news

cc-foto: オマールコルドバ

Geef een reactie

Laatste reacties (52)