Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU: Minder dierproeven

  •  
08-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het Europees Parlement legt het gebruik van dieren voor wetenschappelijke experimenten aan banden
Het Europees Parlement is tot een akkoord gekomen om het aantal dierproeven te beperken. Ook komen er strengere controles op bedrijven die zich bezighouden met de proeven. De Groenen, waar GroenLinks deel van uitmaakt, stemden tegen omdat de nieuwe wetgeving strengere regelgeving voor lidstaten onmogelijk maakt.
Het Europarlement streeft naar “een evenwicht tussen meer aandacht voor het dierenwelzijn en steun voor onderzoek naar ziekten”. De nieuwe regels lijken een verbetering, maar volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zijn de nieuwe regels “een gemiste kans” en “zeer kwalijk”. De Groenen stemden tegen omdat lidstaten niet langer de mogelijkheid hebben om strengere regels te hanteren dan de Europese norm.
PvdA-Europarlementariër Judith Merkies wilde eigenlijk een volledige ban op dierproeven, maar daar was geen meerderheid voor te vinden. Daarom neemt ze genoegen met de nieuwe regeling.
Per jaar worden er in Nederland 600.000 proeven gedaan. Wereldwijd ligt dat getal tussen de 50 en de 100 miljoen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.