Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU-ministers eens over steun aan de euro

  •  
10-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
wienen300.jpg
Update 14.35 uur: G20 enthousiast over noodpakket ... Noodpakket van 500 miljard ... De Jager: 'verdedigingsmechanisme tegen speculanten'
In Brussel zijn de EU-ministers van Financiën het eens geworden over een pakket aan maatregelen om de euro te ondersteunen.
Dat meldt de NOS. Het totale pakket beslaat 500 miljard euro. 60 miljard daarvan kan de EU direct uit de eigen begroting uitlenen aan landen in problemen. De overige 440 miljard moet door de EU geleend worden op de kapitaalmarkt; de EU-lidstaten staan daarvoor garant. Voor Nederland betekent dat een garantiestelling van 26 miljard euro. Om dat bedrag aan te spreken is unanimiteit nodig. Elk land kan een veto uitspreken.
Minister De Jager noemt de genomen maatregelen een “verdedigingsmechanisme tegen speculanten”:
Het vertrouwen zakte weg. De problemen beperkten zich niet meer tot de eurozone of de EU, maar bedreigden ook de Verenigde Staten en Japan. De situatie was potentieel gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008.
Update 14.35 uur : De G20 heeft aangegeven enthousiast te zijn over het EU-noodplan.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.