Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'EU moet hervorming lidstaten afdwingen'

  •  
22-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Dijsselbloem300
Minister van Financiën en Europgroepvoorzitter Dijsselbloem wil harde afspraken en voorwaarden opleggen aan eurolanden
De Europese Commissie moet eurolanden dwingen tot hervormingen, dat heeft minister Dijsselbloem gezegd in een interview met financiële kranten, waaronder het Financieele Dagblad. Pas als een land harde afspraken maakt en hervormingsbeloftes doet, zou het extra tijd mogen krijgen om de begroting op orde te maken.
De uitspraak is een steek onder water in de richting van eurocommissaris Rehn. Die heeft Frankrijk twee jaar langer de tijd gegeven om de overheidsfinanciën op orde te brengen, zonder dat daar harde voorwaarden zoals pensioenhervorming tegenover stonden. De Nederlandse minister van Financiën durft niet te voorspellen of Frankrijk de deadline van 2015 haalt:
Als ik naar de ramingen van de Commissie kijk, moet het meer doen. Dat is duidelijk. Dat weet Frankrijk zelf ook.”
Dijsselbloem zegt verder dat hij er akkoord me was gegaan als Rehn Nederland voorwaarden had opgelegd in ruil voor uitstel voor het voldoen aan de 3-procentnorm:
Ik had het prima gevonden als hij had gezegd: in ruil voor dat extra jaar moet je beloven dat je bepaalde maatregelen neemt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.