26

‘EU moet meer invloed krijgen op economisch beleid lidstaten’

Hoogste ambtenaar Economische Zaken Chris Buijink: Falende lidstaten stemrecht ontnemen kan stok achter de deur zijn

De Europese Unie moet het economisch beleid van de lidstaten mede kunnen bepalen. Europese landen die niet voldoende doen om hun economische structuur te versterken, moet uiteindelijk zelfs het stemrecht ontnomen kunnen worden. Dat schrijft Chris Buijink, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, in het traditionele nieuwjaarsartikel in het economenblad ESB. Dat meldt de Volkskrant.

Volgens Buijink moet Europa haar lidstaten aansporen om de onderliggende structuren van hun economie te versterken, zo meldt de Volkskrant. De secretaris-generaal van EZ noemt het voorbeeld van Portugal, dat op de financiële markten zwaar onder druk staat. Een deel van de problemen had voorkomen kunnen worden als dat land eerder was begonnen met het aanpakken van de hoge loonkosten, het lage opleidingsniveau van de bevolking en het gebrek aan innovatie.
Lidstaten die waarschuwingen vanuit Europa negeren, moeten sancties opgelegd kunnen krijgen, schrijft Buijink. Als dat niet helpt, kunnen boetes volgen. Maar voor een land dat al in de financiële penarie zit, kan “selectieve ontneming van stemrecht een effectieve stok achter de deur zijn.”

Lees meer bij de Volkskrant: ‘Europa moet economisch beleid lidstaten meebepalen’

Foto-cc: TPCOM

Geef een reactie

Laatste reacties (26)