14

‘Eu moet Syrië aanpakken…’

'... maar afblijven van Syrisch olie-export'

Uri Rosenthal, minister van Buitenlandse Zaken, roept in De Volkskrant op tot het aanstellen van scherpere sancties tegen Syrië door de Europese Unie. Zo zouden de banken- en telecomsector van het land ‘afgeknepen’ moeten worden door bijvoorbeeld de tegoeden in Europa te bevriezen. Ook wil Rosenthal een uitgebreidere lijst van leden van het Assad-regime met een uitreisverbod. Een embargo op de olie-export gaat Rosenthal echter te ver.

De olie-export is de belangrijkste inkomstenbron voor het regime van president Assad. Rosenthal vindt het nog te vroeg om daar aan te komen. Rosenthal: “Daaraan zitten veel haken en ogen. We moeten uitkijken dat we de bevolking niet schaden.” Rosenthal wil nu een Europees onderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van een olie-embargo.
Amerikaanse politici zien olie-sancties graag tegemoet. Zo’n 28 procent van de Syrische inkomsten is afkomstig van de olie-export. Shell is niet alleen minderheidsaandeelhouder in een aantal Syrische olievelden, maar ook één van de belangrijkste afnemers. Een woordvoerder van Shell zegt dat het bedrijf de situatie in Syrië aandachtig blijft volgen. Shell zou niet in strijd handelen met tot dusver opgelegde sancties, dus wekelijks meren er nog steeds twee grote olietankers aan in Syrië, die gecharterd zijn door Shell.
Het Syrische staatsbedrijf Sytrol, dat (waarschijnlijk) onder verantwoordelijkheid valt van eerste minister Adel Safar, verdient zo tientallen miljoenen euros. 

Trouw: ‘EU moet Syrië aanpakken’

Geef een reactie

Laatste reacties (14)