264

EU: Nederland moet extra bezuinigen

Europese Commissie geeft Nederland 1 jaar uitstel … In 2014 moet Nederland uitkomen op maximaal 2,8 procent

Het kabinet moet in 2014 voor 6 miljard euro aan aanvullende maatregelen opstellen om aan het maximale begrotingstekort van 2,8% te komen. Dat concludeert de Europese Commissie in zijn jaarlijkse beleidsadvies aan het kabinet. Vóór 1 oktober moet het kabinet de maatregelen presenteren.


Premier Rutte presenteerde in maart nog een extra bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro. Dat pakket werd na het sluiten van het Sociaal Akkoord opgeschort: in augustus moet blijken of die bezuinigingen toch doorgang zullen vinden. In het beleidsavies, dat op basis van dat pakket is opgesteld, staat dat 4,3 miljard euro niet toereikend is. Het kabinet moet wat de Europese Commissie betreft in totaal 6 miljard euro bezuinigen.

Eurocommissaris Olli Rehn presenteerde namens de commissie de jaarlijkse financieel-economische adviezen voor de EU-lidstaten. De commissie juicht de Nederlandse hervormingen in de pensioensector toe. Het kabinet overlegt hier momenteel nog over met de sociale partners.

Dinsdag maakte minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, nog bekend dat hij ervan uitgaat dat het bezuinigingspakket dat opgesteld is voor het Sociaal Akkoord in augustus toch weer van kracht zal worden. Bovendien vermoedt hij, in lijn met de bevindingen van de Europese Commissie, dat Nederland nog meer moet gaan bezuinigen. 

Dit jaar mag Nederland van de Europese Commissie nog uitkomen op 3,6 procent tekort, maar in 2014 moeten de zaakjes wel op orde komen. De commissie adviseert Nederland om onderwijs en onderzoek bij de extra bezuinigingen te ontzien.

Lees ook op Joop: ‘Dijsselbloem legt bom onder Sociaal Akkoord’

NRC: Nederland krijgt jaar uitstel van Brussel, maar moet miljarden extra bezuinigen

Geef een reactie

Laatste reacties (264)