45

‘EU onderzoekt belastingparadijs Nederland’

Belastingvoordelen die grote bedrijven genieten worden onder de loep genomen ... Starbucks: 'Dit is een Nederlandse aangelegenheid en gaat Europa niets aan' 

Komende week start de Europese Unie mogelijk al met een onderzoek naar de belastingvoordelen die grote internationale bedrijven in Nederland genieten. Ook belastingparadijs Ierland wordt onder de loep genomen.

In het geval van Nederland gaat het onder meer over de stevige belastingvoordelen die bedrijven als de Amerikaanse koffieketen Starbucks krijgen. Op 11 juni bespreekt de Europese Commissie het onderwerp.

Starbucks laat in een reactie weten dat de belastingvoordeel die het bedrijf in Nederland geniet geen Europese zaak is. De afspraken zijn met de Nederlandse regering gemaakt, het is niet aan Brussel om zich daarmee te bemoeien.

In september vorig jaar wilde Brussel al uitleg hebben over de afspraken die Nederland, Ierland en Luxemburg met multinationals als Starbucks, Ikea en Apple hebben gemaakt. De afspraken zijn mogelijk in strijd met de regels voor eerlijke concurrentie. NRC Handelsblad schreef destijds:

Als de commissie genoeg aanleiding ziet voor zorg dan kan er een formeel onderzoek komen naar illegale belastingvoordelen. Dat zou er uiteindelijk zelfs toe kunnen leiden dat de landen alsnog niet geheven belasting moeten gaan claimen. (…) Net als Luxemburg en Ierland wordt Nederland gezien als een belastingparadijs voor grote bedrijven, onder meer doordat het mogelijk is vooraf met de fiscus af te spreken over welk deel van de winst belasting is verschuldigd. Jaarlijks stromen hierdoor honderden miljarden nagenoeg belastingvrij door Nederland.

Apple is één van de bedrijven dat gebruik maakt van de speciale regeling. Hoewel het bedrijf jaarlijks zo’n 44 miljard dollar winst maakt, betaalt het nauwelijks serieuze belasting.

Voormalig staatssecretaris Frans Weekers verdedigde in april vorig jaar het Nederlandse belastingstelsel nog. Volgens hem was het Nederland belastingparadijs noemen gelijk aan het bevuilen van je eigen nest. Weekers destijds:

Kijk Nederland is geen belastingparadijs. We hebben wel een aantrekkelijk systeem van belastingverdragen. De internationale definitie van een paradijs is dat een land geen informatie verstrekt.

Weekers hield voet bij stuk dat de Nederlandse fiscus nooit afspraken maakt over tarieven, maar persbureau Reuters onthulde eerder al hoe Starbucks met hulp van Nederland de Britse belasting ontwijkt.

Starbucks vertrekt overigens binnenkort uit Amsterdam naar Londen. De holding wil dichter bij de grootste Europese markt zitten. Bovendien zijn de Britten volgens staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) druk bezig om het Nederlandse vestigingsklimaat voor internationale bedrijven te kopiëren.

Eerder verscheen op Joop: Brussel wil uitleg over belastingparadijs Nederland en Weekers: ‘Nederland belastingparadijs noemen, is eigen nest bevuilen’

Nu.nl: ‘EU-onderzoek belastingparadijs Nederland’

Geef een reactie

Laatste reacties (45)