27

EU onderzoekt Nederlandse weigering Bulgaren en Roemenen

Kamp handhaaft regels voor tuinders

De regels van minister Henk Kamp (Sociale Zaken) om Bulgaren en Roemenen te behandelen als arbeidsmigranten van buiten de EU, wordt onderzocht door de Europese Commissie. De Nederlandse Land- en tuinbouworganisaties hebben een kort geding tegen de minister aangespannen omdat zij vinden dat Kamp de Europese regels schendt door Bulgaren en Roemenen alleen in uitzonderlijke gevallen een werkvergunning te geven.

“De Europese Commissie gaat controleren of de nieuwe regels, zoals voorgesteld in Nederland, in overeenstemming zijn met de Europese regels die vrij reizen binnen Europa voorschrijven”, liet de woordvoerder van EU-commissaris Viviane Reding op de Bulgaarse radio weten, meldt Trouw.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het niet kunnen dat Kamp zijn beleid tijdens het oogstseizoen aanscherpt. De minister krijgt momenteel alleen steun van de PVV en de PvdA. De Tweede Kamer debatteerde donderdag over het voorstel. Het belemmert de land- en tuinbouworganisaties die sterk afhankelijk zijn van de werkkrachten uit Roemenië en Bulgarije. Het kort geding dat zij tegen Kamp hebben aangespannen dient donderdag in de Haagse rechtbank.

Kamp gelooft niet dat bijvoorbeeld aardbeienkwekers geen ander personeel kunnen vinden dan Roemenen. Dat zei hij donderdag in het debat in de Tweede Kamer. Volgens de minister moeten “we elkaar niet voor de gek houden en gaan zeggen dat aardbeienplukken zo’n specialisme is” dat niemand te vinden is onder Nederlandse werklozen en inwoners van 25 andere lidstaten, zoals Polen en Spanje, die hier vrij mogen werken. Hij weigert de regels te verruimen.

De Bulgaarse minister Totyo Mladenov schreef Kamp de afgelopen maand een brief waarin hij hem verzocht het Bulgaren en Roemenen niet moeilijker te maken om een werkvergunning te krijgen. Het Europese toetredingsverdrag staat toe dat lidstaten Bulgaren en Roemenen tot 2014 van de arbeidsmarkt mogen werden, maar niet om de regels tussentijds te verscherpen.

Trouw: Onderzoek EU naar beleid Bulgaren en Roemenen
cc-foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (27)