Laatste update 18:49
51

EU heeft dé oplossing voor vluchtelingencrisis: verbod op Chinese rubberbootjes

De vluchtelingencrisis moet gestopt worden. Daarover is zo’n beetje iedereen het wel eens. Duizenden mensen zijn al op zee omgekomen, terwijl ze vanuit Afrika naar Europa vluchtten. Sommigen zijn op de vlucht voor oorlog en geweld, anderen vluchten voor een anders heilloze toekomst. In de hoop op een veilige toekomst, kiezen ze voor een zeer gevaarlijke overtocht te wagen.

De vluchtelingencrisis stoppen is geen makkelijke zaak. Eerder sloot de politiek een deal met Turkije om vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Syrië tegen te werken, nu is zelfs een deal met Libië niet ondenkbaar. Allemaal symptoombestrijding, want de daadwerkelijke problematiek blijft in stand. Of het nu armoede is of Bashar Assad.

De Europese Commissie breidt nu het lijstje symptoombestrijding uit. De EC heeft China gevraagd om de productie en handel van de opblaasbare bootjes aan banden te leggen. De boten die worden gebruikt bij de overtocht van Afrika naar Europa vindt veelal plaats met gebruik van bootjes die in China zijn geproduceerd.

EU-commissaris Avramopoulos heeft nu in Peking de Chinese autoriteiten om hulp gevraagd:

Ik heb om steun gevraagd om dit soort handel te ontmantelen, want de spullen dienen het algemeen belang niet. Het is een heel gevaarlijk product in de handen van meedogenloze mensensmokkelaars.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)