Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU plant grote stap in toetreding Turkije

  •  
08-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Doel_300.jpg

EU-voorzitter Spanje gelooft dat positieve resultaten in kwestie Cyprus kunnen worden behaald

De onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU kunnen in een stroomversnelling komen. Huidig EU-voorzitter Spanje wil dit voorjaar onderhandelingen beginnen over nog minstens vier beleidsterreinen. Sinds het begin van de gesprekken in 2005 zijn slechts twaalf van de 35 beleidsterreinen in behandeling genomen.
Door redactie Joop
Minister van Buitenlandse Zaken Miguel Angel Moratinos van huidig EU-voorzitter Spanje zei dit vrijdag in een gesprek met buitenlandse journalisten.
Moratinos zei er ook vertrouwen in te hebben dat “positieve resultaten” kunnen worden behaald wat betreft de kwestie Cyprus.  Het eiland is in zijn geheel officieel lid EU, maar de Europese wetgeving is alleen op de Griekse helft van kracht en niet op de Turkse. Door het conflict over het verdeelde eiland zijn op 8 van de 35 beleidsterreinen de onderhandelingen met Turkije geblokkeerd.
De Spaanse minister verwacht dat Kroatië het eerste land is dat tot de EU toetreedt, mogelijk gevolgd door IJsland. “De Europese Unie is lang bezig geweest met gesprekken over de eigen instellingen. Nu is het tijd om weer aan de slag te gaan met de uitbreiding van de EU”, aldus Moratinos
Lees hier meer

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.