78

EU-politici zelf ‘doelwit’ NSA

EU-kantoren afgeluisterd, computers gehackt ... Bondgenoten bespioneerd vanuit NAVO-hoofdkwartier ... Europarlementariërs geschokt

Wie nog geloofde dat de spionagecapaciteiten van de NSA alleen ingezet werden om terroristen op te sporen, komt vandaag van een koude kermis thuis. Het Duitse weekblad Der Spiegel onthulde zaterdagavond dat de NSA fysiek afluisterapparatuur plaatste in kantoren van EU-vertegenwoordigers in Washington en meelas en luisterde met onze politici via de infiltratie van Europese interne computersystemen.

Een ‘top secret’ document uit 2010 – in handen van Edward Snowden en gezien door een Spiegeljournalist – beschrijft de EU-vertegenwoordiging specifiek als ‘doelwit’. Der Spiegel bericht ook over NSA-medewerkers die het kantoor van de Europese Raad, waarin de politiek leiders van de lidstaten gezeteld zijn, afgeluisterd zouden hebben vanuit een speciaal NSA-kantoor binnen het NAVO-complex in Brussel. 

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, reageerde geschokt op de onthullingen en eiste ‘volledige opheldering’van de VS. Volgens Schulz zouden de goede verhoudingen tussen de VS en EU onder zware druk kunnen komen te staan, als de berichtgeving klopt.

Het bericht wat zaterdagavond de ronde deed en melding maakte van een afspraak over de spionageactiviteiten van de NSA met zeven Europese landen (Groot-Britannië, Denemarken, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië) is inmiddels teruggetrokken door The Guardian in afwachting van een onderzoek. Bron was het blog van The Privacy Surgeon, die een voormalig NSA-medewerker en Luitenant in de Amerikaanse marine citeerde.

Der Spiegel: ‘Attacks from America: NSA Spied on European Union Offices

Geef een reactie

Laatste reacties (78)