Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU: Russische kerncentrale welkom

  •  
07-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
6404839185_9f53b55ef3_o
De EU heeft een omstreden, door Rusland ondersteunde, uitbreiding van kernenergieproductie in Hongarije goedgekeurd. Onder de naam Paks II worden er twee kernreactoren gebouwd in Hongarije, ter waarde van 12,5 miljard. Het project wordt uitgevoerd door het Russische Rosaton. Rusland leent ook 10 van de 12 miljarden aan Hongarije voor de bouw van de kerncentrale. Desalniettemin meent de commissie dat het project geen invloed zal hebben op de eerlijke concurrentie op de Hongaarse energiemarkt.
Lidstaten binnen de EU hebben het recht om zelf te bepalen hoe hun energievoorziening is samengesteld. De EU kan alleen controleren dat eerlijke marktwerking en concurrentie niet te veel verstoord wordt door grote staatsinvesteringen zoals die van Hongarije. Margrete Verstager, de eurocommissaris voor Concurrentie, is er echter van overtuigd dat Boedapest ‘aanzienlijke engagementen’ heeft gedaan om ‘mogelijke concurrentieverstoringen’ op te lossen.
Een belangrijk kritiekpunt is de grote betrokkenheid van Rusland in dit project. Het project ondermijnt pogingen van de EU om het Oostblok minder energie afhankelijk te maken van Rusland. Sterker nog, het vergroot invloed van Rusland in Hongarije door het Russische Rosatom het project uit te laten voeren.
In November onderzocht de Europese Commissie de contractonderhandeling tussen Boedapest en Rosatom al. Boedapest verdedigde die toen door te beargumenteren dat alleen Rosatom in staat was om de opdracht uit te voeren. Het Amerikaanse nucleaire technologiebedrijf Westinghouse meldt echter dat de commissie deze claim nooit bij hen gecontroleerd heeft.
Volgens analisten is het aanhalen van banden met Hongarije een belangrijke tactiek van Rusland tegen economische sancties die de EU heeft opgelegd naar aanleiding van de Russische annexatie van de Krim en het conflict in Oekraïne.
Critici van het Paks II project trekken de geloofwaardigheid van de commissie in twijfel. ‘De commissie was in eerste instantie erg strikt en beslist toen de de verschillende procedures tegen Paks aankondigden.’ aldus Benedik Jávor van de groene partij van Hongarije. ‘Nu komt de commissie met compleet het tegenovergestelde, ik vind dat dit hun geloofwaardigheid in twijfel trekt.’ Ook Greenpreace is het oneens met de beslissing van de EU. ‘De commissie is spectaculair onverantwoordelijk’ zegt Andrea Carta, een juridisch adviseur van Greenpeace. Ze maakt zich zorgen dat kernenergie op deze manier een oneerlijk voordeel krijgt, waardoor duurzame opties niet meer mee kunnen concurreren.
De staatssteun van Hongarije voor kernenergie kan ook de energiemarkten van buurlanden, en misschien van andere landen binnen de EU ontregelen. Oostenrijk is in beraad over juridische stappen en is bereid dit besluit bij het Europese Hof aan te vechten. Ook Duitse energiefirma’s zeggen ook te overwegen in hoger beroep te gaan.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.