2

EU schort sancties Birma op

EU-lidstaten bereiken principe-akkoord

De sancties die de Europese Unie tegen Myanmar heeft worden minimaal voor een jaar opgeschort. De EU-lidstaten bereikten daarover vanavond een principe-akkoord. De EU wil aankijken in hoeverre in één jaar de democratische hervormingen worden doorgevoerd. De Unie behoudt de mogelijkheid om na zes maanden haar besluit te heroverwegen.

De beslissing van de EU wordt pas maandag officieel genomen, maar NRC meldt dat er nu al een principe-akkoord is bereikt. De sancties worden opgeschort om de democratische transitie in Birma te ondersteunen. 

De tussentijdse parlementsverkiezingen zijn voor Europa waarschijnlijk het signaal geweest dat de Birmese democratisering een kans van slagen heeft. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi won een zetel bij de tussentijdse parlementsverkiezingen begin april. Haar partij scoorde bijzonder goed. 

De junta droeg vorig jaar de macht over aan de nieuwe regering die een reeks hervormingen doorvoerde. Vorige week bracht de Britse premier Cameron als eerste westerse regeringsleider een bezoek aan Birma. Europa heeft momenteel sancties ingesteld tegen 800 Birmese bedrijven en bijna 500 mensen. Ook geldt een embargo op wapens en op middelen die gebruikt kunnen worden voor repressie. 

Publicist en antropologe Saskia Kunst pleitte onlangs in een opiniestuk op Joop.nl voor het opheffen van de Europese sancties tegen Birma. 

“Juist in al deze sectoren kan Birma ondersteuning van het westen goed gebruiken. Het hervormingsproces dat in gang is gezet moet ondersteund worden door duurzame investeringen, vooral in de etnische gebieden en door capaciteitsopbouw van de overheid, het ambtenarenapparaat, de rechterlijke macht en de civiele samenleving. Daarin kan Europa een rol spelen, zonder teveel gehinderd te worden door geopolitieke en strategische belangen in de regio.

Opinie Saskia Kunst: Democratie in Birma? Nu of nooit

NRC: EU schorst sancties Birma jaar op

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)