15

EU sluit akkoord met Oekraïne voor 1,3 miljard euro

Voorzitter Europese Commissie: Oekraïne kan op Europese Unie rekenen

De Europese Unie en Oekraïne hebben een akkoord gesloten over een noodpakket ter waarde van maar liefst 1,3 miljard euro. Dat meldt het AD. Het is de bedoeling dat de interim-regering met het geld de energierekening betaalt, de strijd met corruptie tegengaat en de instituties gaat hervormen.

Voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso zei dat Oekraïne op de Europese Unie kan rekenen. Bij het ondertekenen was de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek aanwezig. Hij bedankte de EU en benadrukte dat Rusland er niet in zal slagen ‘om van Oekraïne een mislukte staat te maken’.

In maart besloten de 28 lidstaten van de EU al dat ze Oekraïne met in totaal 11 miljard euro aan hulp zullen steunen. De eerste 600 miljoen worden overgemaakt zodra het Oekraïense parlement de steun heeft goedgekeurd. Het AD schrijft dat er ook 365 miljoen euro wordt overgemaakt “om Oekraïne te helpen in de strijd tegen corruptie, bij het doorvoeren van hervormingen op diverse vlakken en het uitbreiden van het ambtenarenapparaat”.

cc-foto: President of the European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (15)