122

EU: ‘Strafbaar stellen illegalen is tegen de regels’

Europarlementariërs uit de oppositie vroegen de Europese Commissie om een antwoord op het voorstel van kabinet Rutte

Illegalen strafbaar stellen zoals Rutte wil doen is tegen de regels. Zo oordeelde de Europese Commissie woensdag. Het voorstel van het kabinet is in strijd met de terugkeerregeling van de EU. Illegalen mogen alleen op de grond van individuele criteria worden opgesloten stellen de EU-regels.

Europarlementariërs van SP, PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie hadden de Europese Commissie om een antwoord gevraagd op het voorstel van kabinet Rutte om illegaliteit strafbaar te maken. Initiatiefnemer Dennis de Jong van de SP is blij met de antwoorden. “Het zal voor de regering heel lastig worden om een wetsvoorstel te maken dat door Brussel wordt toegestaan”, zegt hij tegen De Pers.

Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) kan nog niet officieel regeren omdat het wetsvoorstel  nog niet is ingediend, maar in haar antwoordt zegt ze dat ‘op systematische wijze illegaal verblijf strafbaar stellen’ beschouwt moet worden als een ‘disproportionele maatregel’ die de werking van de terugkeerregeling ondermijnt.

De Raad van Kerken, gemeentebesturen, vakcentrales en kinderrechten- en migrantenorganisties gaven al eerder aan de maatregel buitenproportioneel te vinden. Mensen zonder verblijfspapieren als misdadigers aanwijzen vinden zij absurd kabinetsplan.

Kabinet Rutte wil illegalen strafbaar stellen. Ook wil ze mensen zonder papieren geen eerlijke procedure meer geven om kans te maken op een verblijfsvergunning. De uitvoering van de plannen is volgens de organisaties zoals de FNV, CNV, Unicef en de kerken in strijd met internationale verdragen zoals het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Ook zijn ze bang dat illegalen door de maatregelen nog verder uitgebuit worden omdat ze door de maatregel officiële instanties zullen mijden.

De Pers: Kritiek Brussel op kabinetsplan illegalen
cc-foto: Meneer de Braker

Geef een reactie

Laatste reacties (122)