16

EU tegen VS: ‘Stop met paniekzaaien!’

De terreurdreiging in Europa valt reuze mee

De Verenigde Staten waarschuwt haar burgers die op vakantie zijn in Europa voor terreur. Volgens het land moeten Amerikanen in Europa extra alert zijn voor mogelijke aanslagen. De EU vindt dat de VS overdrijft en moet stoppen met het zaaien van paniek.

Amerika heeft zondag een negatief reisadvies voor de gehele Europese regio gegeven. Al Qaeda zou volgens de Verenigde Staten een aanslag willen plegen in Frankrijk of Duitsland. Het is nog niet eerder voorgekomen dat de VS een negatief reisadvies voor heel Europa geeft.

De EU heeft bekend gemaakt dat er geen enkele reden is om het dreigingsniveau te verhogen. Sterker nog, analisten vrezen dat het vage alarm van de Verenigde Staten onderzoeken zal schaden doordat mogelijke samenzweerders die al worden gevolgd zullen onderduiken.

Volgens de Verenigde Staten doen ze Europa juist een plezier met het terreuralarm. Bruce Riedel van het Brookings Institution in Washington reageert hautain: “Ik denk dat we de Europeanen hebben geholpen bij iets waarvan ze zelf moeite hadden om het te zeggen”.

Trouw: EU ergert zich aan terreuralarm

cc-foto: Nick Farnhill

Geef een reactie

Laatste reacties (16)