Laatste update 20 juli 2016, 00:55
110

EU: Turken mogen voorlopig niet visumvrij door Europa reizen

EU-commissaris Günther Oettinger heeft tegen Duitse media gezegd dat Turken voorlopig niet visumvrij door Europa mogen reizen. Dit naar aanleiding van de mislukte militaire coup en de gebeurtenissen die daarop volgden. De afspraken die eerder gemaakt zijn met de EU en de Turkse regering over vrije doorgang, zijn gemaakt toen het land instemde met het terugnemen van bootvluchtelingen. Dat melden onder meer Trouw en CNN.

Volgens de afspraak zouden de Turken vanaf eind dit jaar visumvrij mogen reizen, mits de regering aan alle eisen voldoet. Oettinger verwacht niet dat daar nu nog kans op is. In Brussel maakt men zich grote zorgen om het harde optreden van president Erdogan na de mislukte staatsgreep. Ook ontdekken ze nu pas dat hij zich niet bekommert om het functioneren van de Turkse rechtsstaat.

De EU roept op tot ‘een snelle terugkeer naar de constitutionele orde in Turkije’. Het herinvoeren van de doodstraf zou het einde betekenen voor de onderhandelingen van een EU-lidmaatschap. Ook de NAVO waarschuwt Erdogan. De Turkse president lijkt zich daar niet veel van aan te trekken. Tijdens het interview op CNN dat je hierboven ziet, zegt hij het volgende:

Natuurlijk is het aan het parlement om over de herinvoering van de doodstraf een beslissing te nemen. De parlementaire leiders zullen hiervoor dus samen moeten komen en dat bespreken. Als ze akkoord zijn hierover te spreken, dan zal ik als president elke beslissing die daarover van het parlement komt goedkeuren.

Het Turkse volk vindt dat die terroristen zouden moeten worden geëxecuteerd. Waarom zou ik hen dan in de gevangenis zetten en jarenlang te eten geven? Ik zal elke beslissing van het parlement ten aanzien van de doodstraf goedkeuren. De mensen eisen een snelle afsluiting van deze affaire omdat ze familieleden, buren en kinderen hebben verloren. Ze lijden en zijn dus erg gevoelig.

Wij moeten daarvoor ontvankelijk zijn in onze reactie.

Ook vraagt Turkije aan de VS nog steeds om de uitlevering van Gülen, waarvan Erdogan vermoedt dat die achter de mislukte coup zit.

Update 17.58 uur:
AKP-aanhangers hebben een Gülen-school in Gelsenkirchen Duitsland aangevallen, vermoedelijk als gevolg van de beschuldigingen van Erdogan, dat Gülen achter de coup zou zitten. Op social media circuleren beelden van het voorval:

Buiten de duizenden militairen en ambtenaren die Erdogan heeft ontslagen, zijn nu ook de bevoegdheden van 21.000 leraren van privéscholen ingetrokken. Gevreesd wordt dat deze stap de nekslag zal betekenen voor het weinige seculiere onderwijs dat er nog gegeven wordt in Turkije.

cc foto: Thijs ter Haar

Geef een reactie

Laatste reacties (110)