20

EU: Unilever moet gezondheidsrisico Becel pro-activ vermelden

Cholesterolverlagende margarine aangeraden in gezondheidscampagne van overheid ... Schadelijk voor mensen zonder cholesterolproblemen

Vanaf zaterdag 15 februari moet Unilever andere teksten op de margarinekuipjes van Becel pro-activ gaan afdrukken. Dat schrijft een nieuwe Europese verordening voor. Volgens de verordening is het voor mensen zonder cholesterolproblemen af te raden voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen te consumeren. Die plantensterolen zijn een belangrijk ingrediënt van de Becel pro-activ margarine. De reden voor de verplichte aanpassing is dat er mogelijk gezondheidsrisco’s zijn verbonden aan deze stof.

Voedselwaakhond Foodwatch heeft al langer kritiek op de cholesterolverlagende margarine van Unilever. Op de website van Foodwatch schrijft de organisatie:

Unilever heeft met Becel pro-activ een product in de markt gezet waarmee je zelf je cholesterol kunt verlagen. Maar de plantensterolen in het kuipje zijn niet voor iedereen geschikt. En ook de veiligheid is niet gegarandeerd. Een te hoog cholesterolgehalte is een zaak voor de dokter. Maar Unilever moedigt je aan om zelf te dokteren. De voedselgigant suggereert dat je zo hart- en vaatziekten voorkomt, terwijl dit niet is bewezen.”Vanaf 15 februari 2014 moet Unilever dus verplicht een nieuwe tekst op de verpakking van pro-activ producten plaatsen. Het bedrijf moet erop wijzen dat ‘… het product niet bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte niet onder controle moeten houden.’

Niet voldoende

Foodwatch vindt echter dat een klein zinnetje op de verpakking niet voldoende is om te voorkomen dat mensen of kinderen zonder een verhoogd cholesterolgehalte de producten gebruiken. De voedselwaakhond wil dat het product wettelijk als medicijn gaat worden geëvalueerd, inclusief de daarbij behorende studies naar de risico’s en bijwerkingen op lange termijn. Om massale zelfmedicatie met onbekende risico’s te voorkomen moet het product alléén op recept in de apotheek verkrijgbaar zijn, ínclusief een bijsluiter, aldus Foodwatch.

Lees ook het verhaal ‘Overheid promoot Unilever als gezondheidsmaker

De voedselwaakhond is een e-mail actie gestart in de hoop zoveel mogelijk steunbetuigingen van consumenten te verzamelen. De mail die Foodwatch namens de consument naar Becel stuurt is:

Geachte dames en heren,

U suggereert dat ik goed voor mijn hart zorg als ik uw Becel pro-activ koop. Het is echter niet bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten voorkomen. Sterker nog, er zijn zelfs mogelijke aanwijzingen dat ze het risico op hart- en vaatziekten en aderverkalking verhogen! Bovendien zal de nieuwe waarschuwing op de verpakking niet voorkomen dat mensen zonder verhoogd cholesterolgehalte deze ‘medicatie’ consumeren.

Eerder stuurden ruim 2.500 consumenten u een e-mail met de mededeling dat zij niet langer door u misleid wensen te worden. Bovendien won Becel pro-activ ook nog eens het Gouden Windei 2012. Helaas heeft u zich niets aangetrokken van de ruim 6.600 consumenten die Becel pro-activ als grootste misleider van 2012 aanwezen. Daarom hierbij nogmaals het verzoek om uw misleidende kuipje onmiddellijk uit de schappen van de supermarkt te halen.

Becel pro-activ heeft een medicinale werking en dus moet u dit uitvoerig laten testen, ook op zijn langetermijneffecten. Pas als het voldoet aan de strenge toelatingseisen die gelden voor elk medicijn, kan Becel pro-activ weer verkocht worden. Maar dan wel via de laden van de apotheek.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)