10

EU verhoogt ebolabudget tot 1 miljard euro

Behalve een Europees ebolacoördinator komt er ook extra geld beschikbaar voor de bestrijding van het dodelijke virus

Het ebolavirus slaat zo hard om zich heen, dat er meer geld nodig is om het dodelijke virus te bestrijden. De EU heeft besloten dat het bestrijdingsbudget verhoogd wordt tot 1 miljard euro. Dat heeft aftredend voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy gezegd via zijn Twitter-account.

Het huidige budget bedraagt 600 miljoen euro, samengebracht door alle 28 lidstaten en Europa zelf. Vrijdag kwamen de regeringsleiders en staatshoofden een verhoging overeen van 400 miljoen euro. De Britse premier David Cameron heeft als bijdrage 256 miljoen euro ingelegd. Eurocommissaris Christos Stylianides is tegenwoordig de centrale ebolacoördinator namens de EU en zal met dit budget aan de slag gaan. 

De ‘ebolatop’ was de laatste door Europees president Herman Van Rompuy voorgezeten Europese top in Brussel. 

Update 15:55 uur:

De WHO zal eind 2015 1 miljoen vaccins verstrekken. Enkele honderdduizenden kun al in het eerste half jaar worden geproduceerd. Al in december 2014 kunnen er vaccins naar West-Afrika worden gestuurd (BBC). De WHO benadrukt dat het vaccin geen wondermiddel is. Het vaccin moet versneld ontwikkeld en getest worden. Snel handelen is vereist vanwege de omvang van de uitbraak.
De WHO wordt verweten inadequaat gereageerd te hebben na de eerste ziektegevallen. De organisatie heeft beloofd zichzelf te evalueren.  

Deredactie.be: EU verhoogt inspanning tegen ebola tot 1 miljard euro

Cc-foto European Council

Geef een reactie

Laatste reacties (10)