19

EU: Voedselbank mag groenteoverschotten uitdelen

Europese Unie geeft groen licht: overschotten door Russische boycot mogen bij scholen en voedselbanken terechtkomen ... 5%-limiet mag worden overschreden

Als gevolg van de Russische boycot op producten uit de EU is onder meer in Nederland een overschot aan groente en fruit ontstaan. Supermarkten proberen klanten al te stimuleren om zoveel mogelijk groente en fruit van eigen bodem te consumeren, om de overschotten weg te werken. Een andere optie is het weggeven van groente en fruit aan voedselbanken. Daarvoor geeft de Europese Unie nu groen licht.

Gewoonlijk geldt een limiet van 5 procent van de hoeveelheid geproduceerde groentesoorten of vruchten. In deze uitzonderlijke situatie hoeft dat limiet niet nageleefd te worden, stelt de EU nu. De kosten die gemaakt worden bij het weggeven van de producten aan de voedselbanken worden betaald uit de 125 miljoen euro die de EU ter beschikking heeft gesteld als compensatie voor de boycot.

De EU wil doorgaans niet zomaar groente en fruit weggeven, omdat het gezien kan worden als verkapte subsidie. Om te voorkomen dat overtollige landbouwproducten op de markt komen, juicht de EU het nu juist toe dat de producten bij voedselbanken en op scholen terecht komen.

Eerder verscheen op Joop: Voedselbank profiteert van EU-steun aan boeren

De Volkskrant: Voedselbank mag overschot aan groente en fruit gaan uitdelen

cc-foto: Martin LaBar

Geef een reactie

Laatste reacties (19)