69

EU volgt Zijlstra-doctrine: samenwerken met dictators

Geheel volgens het gedachtengoed van VVD-kopstuk Halbe Zijlstra werkt de EU aan beleid waarbij samenwerking met dictatoriale regimes in onder meer Soedan en Eritrea wordt geformaliseerd. In ruil voor militaire, financiële en juridische steun wordt van de landen verwacht dat zij vluchtelingen die via Afrika Europa proberen te bereiken, de pas afsnijden. Dat blijkt uit officiële documenten die in handen zijn van The Guardian. De plannen lekten al eerder uit maar het bestaan ervan van werd steeds ontkend door hooggeplaatste personen binnen de EU.

Misdaden tegen de menselijkheid
Vandaag schreef een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties dat de Eritrese regering zich al zeker 25 jaar schuldig maakt aan ‘systematische en grootschalige’ schendingen van de mensenrechten in een advies aan de Veiligheidsraad om het regime voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te dagen. Het regime terroriseert de bevolking van Eritrea door middel van gevangenschap, verdwijningen, marteling, vervolging, verkrachting, moord en dwangarbeid. De afgelopen 25 jaar werden tot wel 400 duizend Eritreeërs via militaire dienstplicht tot een vorm van slavernij gedwongen, stelt de commissie.

Schrikbewind
Door het militaire schrikbewind van president Isaias Afwerki sloegen al honderdduizenden Eritreeërs op de vlucht. Vorig jaar vroegen ongeveer 47 duizend Eritreeërs asiel aan in Europa. De samenwerking met Soedan, het land waardoor veel vluchtelingen uit Oost-Afrika trekken om Libië en de Middellandse Zee te bereiken, is evenmin fris. Tegen dictator Omar al-Bashir werd een arrestatiebevel uitgevaardigd door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid in de Soedanese provincie Darfur. Uit naam van al-Bashir werden op grote schaal etnische zuiveringen uitgevoerd onder de eigen bevolking. Veel Soedanezen leven nog steeds gedwongen in kampen.

Cc-foto: Lisandro M. Enrique

Geef een reactie

Laatste reacties (69)