241

EU-voorzitter hekelt Nederland

Euroscepsis van o.a. Geert Wilders is 'neerbuigend en verkeerd'

De Poolse premier Donald Tusk, momenteel EU-voorzitter, heeft hard uitgehaald naar Nederlandse politici die de eurscepsis aanwakkeren.

Dat schrijft de Volkskrant. Tusk:

Eenieder die de EU probeert te verzwakken maakt een grote fout. Ik weet uit eigen ervaring, mijn land werd tot 1989 onderdrukt door de Russen, hoe belangrijk de vrijheid is die de EU biedt.

Doinald Tusk stelt dat de moeilijke tijd die de EU doormaakt juist vraag om politiek leiderschap:

De weg om daaruit te komen, heet politiek leiderschap. Maar recent wordt leiderschap te vaak afgestopt door het rode licht dat nationaal belang heet. We zijn getuige van de geboorte van een nieuw soort euroscepsis, waarbij regeringsleiders bewust activiteiten en besluiten steunen die de EU verzwakken.

Tusk is daarmee de eerste Europese leider die de aanval opent op de groeiende euroscepsis. Veel van zijn collega’s durven dat niet, uit angst de verkiezingen te verliezen. Hij veroordeelt de weigering van het kabinet-Rutte om de paspoortcontroles voor Roemenië en Bulgarije op te heffen. Ook noemt hij de roep om Griekenland uit de eurozone te gooien ‘onder andere van PVV-leider Wilders’ neerbuigend en verkeerd.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (241)