83

EU-wapenembargo Syrische rebellen voorbij

25 EU-landen vrezen escalatie maar stemmen in met Frans-Britse eis ... Timmermans: tevreden over handhaven andere sancties ... Journalisten verzamelen bewijzen chemische oorlogvoering

Het EU-embargo op het leveren van wapens aan de Syrische rebellen zal dit weekend verlopen zonder verlengd te worden. Met deze beslissing van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken is tegemoet gekomen aan Frankrijk en Groot-Brittannië die verzetsgroepen van wapens willen voorzien. Nederland was net als 24 andere lidstaten tegen opheffing van het embargo maar is blij dat andere sancties nog van kracht blijven.


Door de Brits-Franse weerstand tegen verlenging van het wapenembargo dreigden ook andere sancties tegen het Syrische regime, zoals economische strafmaatregelen, opgeheven te worden. Als compromis kwam uit de bus dat het wapenembargo mag verlopen maar andere maatregelen in tact blijven.

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Spindelegger, was als een van de felste tegenstanders van het opheffen van het embargo volgens eigen zeggen ‘enigszins geërgerd’ door het besluit. Hij vond het spijtig dat de 27 lidstaten niet meer op een lijn zaten. Oostenrijk levert militairen van een VN-vredesmacht op de Golanvlkate en vreest escalatie van het gewapend conflict. Het land bezint zich mogelijk op die bijdrage. Terugtrekking van de VN-militairen kan ernstige gevolgen hebben omdat dan vrijwle zeker het Israëlische leger het vacuüm zal opvullen.  Tsjechië, ook fel tegenstander, steunt het Israëlische standpunt dat de rebellen geen wapens van de EU moeten krijgen. Ook hulpverleningsorganisaties als Oxfam zien het leveren van wapens aan rebellen niet zitten. 

De Britten en Fransen willen het verzet tegen Assad van wapens voorzien, of daarmee kunnen dreigen, andere Europese landen voelen daar niet voor uit vrees dat de gevechtsmiddelen in handen van terroristen vallen en uiteindelijk tegen westerse doelen worden ingezet. Bovendien denken ze dat wapens het conflict snenler kunnen beëindigen. De Britse regering heeft beloofd dat de leveranties niet direct zullen aanvangen en dat wapensoorten zorgvuldig geselecteeerd worden. Volgens de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt is nog geen enkel land van plan bereid wapens te leveren. Ook vonden andere lidstaten het ongepast om over te gaan tot wapenleveranties, zo kort nadat de EU de Nobelprijs voor de Vrede kreeg toegekend. Ondertussen blijft de EU proberen de strijdende partijen aan de onderhandelinsgtafel te krijgen.

Of het verlopen van het wapenembargo enig praktisch effect heeft is de vraag. In Syrië zelf lijkt geen sprake van een tekort aan wapens, eerder een overvloed. De Britten en Fransen denken dat Assad onder druk wordt gezet door de mogelijkheid waoens te leveren, anderen wijzen er op dat de Syrische machthebber ongevoelig blijkt voor dat soort pressie. In augutsus wordt de opheffing van het wapenembargo geëvalueerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans toont zich Facebook tevreden met het resultaat en citeert oud-minister Jan de Koning (CDA):

We zijn er uit. Volgens het motto van Jan de Koning: “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan.” Goed dat het overgrote deel van de sancties overeind is gebleven; dat de verlichting van het wapenembargo aan voorwaarden verbonden is en dat er voorlopig geen wapens geleverd zullen worden. Voor 1 augustus bespreken we de situatie weer in het licht van de ontwikkelingen rond een mogelijke vredesconferentie. Vanaf nu is de verantwoordelijkheid voor al dan niet wapens leveren bij de lidstaten gelegd, binnen de regels waartoe zich zich verplicht hebben.

Nederland zal geen wapens leveren aan de rebellen.

Ondertussen hebben twee verslaggevers van de Franse krant Le Monde bewijsmateriaal voor de mogelijke inzet van chemische wapens door het regiem het land uitgesmokkeld. De krant deed maandag uitgebreid verslag van een twee maanden durend onderzoek aan het Syrische front. Een anonieme Franse regeringsfunctionaris maakte bekend dat de journalisten monsters hebben overhandigd aan de inlichtingendienst om ze op sporenvan chemische wapens te onderzoeken. Op dat nieuws wordt door andere journalisten verontwaardigd gereageerd omdat dergelijke samenwerking met de overheid de onafhankelijke positie van verslaggevers in gevaar brengt.

Mocht er bewijs aangetroffen worden van chemische wapens dan verandert het conflict daar mogelijk door. De Verenigde Staten hebben gesteld dat het inzetten van dergelijke middelen gelijk staat aan het doorkruisen van een rode streep. Miliatire actie tegen Syrië kan dan mogelijk worden.

bronnen: Guardian, France24, NOS 

Opinies:
Robbert Baruch: We moeten ons rot schamen om Syrië
Han van der Horst: Wie wil sterven voor Saoedische prinsen?

Geef een reactie

Laatste reacties (83)