Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU weert kernenergie, verwelkomt schaliegas

  •  
25-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fracking.jpg
Europese Commissie niet zo positief over gebruik van kernenergie in nieuw rapport, maar is positief over schaliegaswinning, ondanks negatieve factoren
Kernenergie heeft inmiddels zo aan populariteit verloren, dat de Europese Commissie er geen heil meer in ziet. Woensdag wordt in Brussel het strategische plan voor een Europese energie-unie gepresenteerd. Hieruit blijkt dat de EC geen toekomst ziet voor kernenergie. Schaliegas lijkt ondanks de negatieve factoren van de winning daarentegen geen probleem. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een van de laatste conceptversies van het strategische plan.
Het zijn de lidstaten zelf die gaan over het energiebeleid, maar sinds de Oekraïne-crisis bemoeit toch ook de Europese Commissie zich met de wijze waarop landen energie winnen. De Europese energiemarkt is namelijk versnipperd en om alle landen van voldoende te kunnen blijven voorzien, is samenwerking bittere noodzaak. “Zo moet de afhankelijkheid van vooral Russisch gas kleiner worden”, schrijft Trouw.
De Europese Commissie moedigt landen dan ook aan om zelfvoorzienend te worden. Door bijvoorbeeld gebruik van hernieuwbare bronnen als wind en zon. Maar ook conventionele fossiele brandstoffen zijn wat de commissie betreft een optie. “En, voor niet landen die daarvoor kiezen, niet-conventionele fossiele brandstoffen”,aldus de commissie in een verwijzing naar schaliegas.
In veel EU-landen is schaliegas echter niet zo populair, vanwege de risico’s voor mens en milieu. Om in de diepe grondlagen te kunnen boren zijn chemicaliën en grote hoeveelheden water nodig.
In het rapport is de Commissie terughoudend over het gebruik van kernenergie. Landen waar het echter een belangrijke energiebron is, waaronder Frankrijk, Groot-Brittannië en Polen, hebben al aan de bel getrokken. Zij willen dat Eurocommissarissen Sefkovic (energie-unie) en Cañete (klimaat en energie) kernenergie ‘op waarde gaan schatten’.
Over het gebruik van schaliegas is de Commissie minder streng. Trouw schrijft hierover:
Frankrijk is een van de grootste tegenstanders in de EU, en Duitsland loopt ook niet over van enthousiasme. Landen als Groot-Brittannië en Polen zien minder bezwaren. In Nederland is er weinig draagvlak voor boringen, zeker niet gezien de ophef over de gaswinning in Groningen en over mogelijke gaswinning bij Terschelling.
De krant haalt de schaliegaswinning in de Verenigde Staten aan. Dat land lijkt nu bijna volledig energie-onafhankelijk te worden dankzij schaliegas. Maar, zo waarschuwt de krant, de omstandigheden zijn lang niet te vergelijken met de situatie in Europa. Zo wezen onderzoekers van onder meer TNO en de Universiteit Delft al op de dichte bevolking in de potentiële wingebieden.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.