3

EU werkte mee aan persboycot Chinese premier

EU beschermde Wen Jiabao tegen 'lastige' vragen van onafhankelijke Chinese journalisten door persconferentie af te blazen

De Chinese premier Wen Jiaboa wilde na de EU-China top in Brussel niet met de pers in overleg nadat hij hoorde dat onafhankelijke Chinese media toegang hadden gekregen tot de perszaal. De voorzitter van de commissie Barroso en EU-president Van Rompuy bliezen de persconferentie af om de behaalde resultaten niet te laten overschaduwen door aandacht te geven aan vragen over mensenrechtenschending en klimaatbeloften van de Chinese overheid.

Na afloop van de EU-China-top in Brussel vorige week wist de Europese Commissie naar eigen zeggen een ‘diplomatieke oorlog’ te voorkomen. Dat schrijft de Volkskrant.

Eerder deed de Europese Commissie de pers geloven dat er geen tijd was voor een persconferentie, maar vrijdag erkende betrokken ambtenaren dat dit een manier was om de woedeuitbarsting van Jiaboa van achter de schermen verborgen te houden. Een persconferentie zonder de Chinese premier was uitgesloten, omdat zijn lege spreekgestoelte tot een zware confrontatie had geleid voor Barroso en Van Rompuy. “Het zou zonder meer de resultaten van de top hebben overschaduwd”, stelt een ambtenaar in de Volkskrant.  
Wen Jiabao was in Brussel om zijn handelsrelatie met de EU te versterken. China is een belangrijke  partner van meerdere lidstaten. Zo bood ze Griekenland en Italië te hulp met omvangrijke investeringen.

Lees meer bij de Volkskrant: Chinese premier schoffeert EU

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (3)