Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU wil grensbewaking overnemen

  •  
11-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mx3.jpg

Als een land faalt met grenscontrole komt Europees korps in actie, ongeacht wat het land daar zelf van vindt

Brussel wil een 2000 man sterke Europese grens- en kustwacht uit de grond stampen die in kan grijpen als een land zijn eigen grenzen onvoldoende beschermt. Dat plan, uit de koker van onder meer de Europese commissaris Timmermans, wordt volgende week gepresenteerd.
De radicale aanpak zal vermoedelijk veel verzet oproepen bij lidstaten als Italië en Griekenland, die veel kritiek krijgen op gebrekkige grensbewaking maar ook hun soevereiniteit koesteren. Frankrijk en Duitsland steunen het plan daarentegen. In theorie kan het nieuw te vormen Europese Grens- en Kustwacht Agentschap in heel het 26 landen tellende Schengen-gebied optreden, zonder daarvoor toestemming te vragen van de betrokken landen, maar in de praktijk zal dat alleen gebeuren bij landen die buitengrenzen van de zone hebben waar veel vluchtelingen binnenkomen. De Europese commissie beslist over de inzet van de grensbewakers. Het personeel, geld en materieel van het interventieteam wordt opgebracht door de lidstaten. Het team is niet permanent paraat maar moet binnen enkele dagen gemobiliseerd kunnen worden.
RTEmagicC_efd056c2fb.jpg
cc-foto: Rock Cohen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.