Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU wil oorlog tegen mensensmokkelaars

  •  
11-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
eu_300_08.jpg
Marineschepen moeten iedere smokkelboot 'neutraliseren' ... EU-commissaris Federica Mogherini zoekt steun Veiligheidsraad voor omstreden aanpak ... Rusland vetoot plan wellicht
Federica Mogherini, EU-commissaris voor buitenlands beleid, zoekt vandaag in New York steun van de Veiligheidsraad voor een militaire operatie tegen mensensmokkel in de Middellandse Zee. Een van de middelen is het ‘neurtraliseren’ van boten van mensensmokkelaars. Rusland verzet zich tegen die aanpak.
Defensie-ministers van Frankrijk, Duitsland, Polen, Italië en Spanje voeren overleg over de aanpak van de mensensmokkel tijdens een ontmoeting voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, meldt het Franse ministerie van defensie. Het beraad komt op het moment dat Mogherini de VN probeert te overtuigen van de noodzaak van militair ingrijpen. Een resolutie bepleit “de inzet van alle mogelijke middelen om het bedrijfsmodel van mensensmokkelaars te vernietigen.” Het plan is om marineschepen en helikopters in te zetten tegen mensensmokkelaars en hun boten “te neutraliseren”. De marine zou daarbij toe moeten kunnen slaan voordat de smokkelschepen in Libische wateren richting Europa koers zetten. Het leeuwendeel van de smokkelboten vertrekt van de Libische kust. De EU heeft toestemming nodig van de VN Veiligheidsraad om in Libische wateren te opereren of schepen die varen onder een niet-Europese vlag aan te houden. Italië zou de operatie moeten leiden met steun van 10 Europese landen.
RTEmagicC_fc746d0d2a.jpg
In de 15 leden tellende VN Veiligheidsraad zitten momenteel drie EU-lidstaten. Rusland heeft veto-recht en kan het EU-voorstel torpederen.
Libië is tegen het plan. De Libische ambassadeur wil dat Europa wapens levert aan zijn regering om de islamisten, die in Libië een eigen regering hebben gevestigd, te verslaan. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon ziet het EU-plan ook niet zitten. Hij zegt dat er “geen militaire oplossing” bestaat voor het smokkelprobleem. Ook humanitaire organisaties wijzen de aanpak af. Zij vrezen onder meer dat vluchtelingen er niet meer in zullen slagen uit de hel van Libië te ontsnappen.
cc-foto: European External Action Service

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.