14

EU zet olie-embargo tegen Syrië door

Ook zullen meer Syrische tegoeden bevroren worden

De EU-landen zijn het eens geworden over een olie-embargo tegen Syrië. Ook komt er een verbod op het verzekeren en financieren van olie-exporten. Daarmee wordt het land in het hart geraakt. De verkoop van de olie zorgt voor 30 procent van de Syrische staatsinkomsten.

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) kondigde ook aan dat er meer tegoeden bevroren zullen worden. Momenteel gaat het om 54 mensen en 12 bedrijven.

Bijna alle olie uit Syrië komt terecht in Europa. Syrië wordt daardoor hard getroffen door de maatregelen, meent Lucia van Geuns van het instituut Clingendael tegen de NOS. Wel ziet ze een gevaar dat Syrië in de tussentijd omwegen vindt via China dat een kleine speler is bij de Syrische oliewinning in een consortium met onder meer Shell.

Damascus speelt volgens Geuns al in op de boycot.

Syrië exporteert normaal olie van een zwaar soort, dat alleen in Europese raffinaderijen kan worden verwerkt. Je ziet nu een verschuiving naar de productie van lichtere olie, dat ook geschikt is voor raffinage in andere landen.

Van de EU landen had Italië de meeste moeite om in te stemmen met het embargo. Het land is de grootste afnemer van Syrië en krijgt inmiddels ook al geen olie meer van Libië. De Italiaanse regering heeft daarom gevraagd pas in november met de maatregel te beginnen zodat lopende contracten nog afgehandeld kunnen worden.
NOS: Akkoord EU over olie-embargo Syrië

cc-foto: Richard Messenger
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (14)