6

EU zoekt confrontatie met almachtige Google

Eurocommissaris vindt dat zoekgigant online positie misbruikt bij online prijsvergelijkingen en software voor mobiele telefoons en tablets

De eurocommissaris voor Mededinging vindt dat internetbedrijf Google misbruik maakt van haar positie op de online zoekmarkt. Er is dan ook een officiële klacht ingediend bij het bedrijf.

Eurocommissaris Margrethe Vestager gaat ook onderzoeken of Google misbruik maakt van het feit dat Android, Google’s besturingssysteem voor smartphones en tablets, een dominante marktpositie heeft. Volgens Vestager bevoordeelt Google zichzelf bij zoekresultaten in de eigen zoekoptie Google Shopping. Ook zouden pagina’s met algemene zoekresultaten Google Shopping prominenter in beeld brengen vergeleken met concurrenten. En dat zou tegen de Europese regels indruisen. Google heeft 10 weken de tijd om te reageren op de uitspraak van Vestager.

‘Niet waar’
Het bedrijf heeft via de eigen website laten weten dat de beschuldiging niet waar is. Er zou volop online keus zijn als het gaat om shoppen en het bestaan van Google Shopping zou geen invloed op de concurrentie hebben. Sites als Ebay en Amazone zijn in Duitsland groter dan de Google-variant.

Mocht Google alsnog schuldig worden bevonden aan online machtsmisbruik kan het bedrijf een grote boete verwachten. Microsoft kreeg de afgelopen tien jaar in totaal 2,2 miljard euro aan boetes, voornamelijk wegen het voortrekken van de eigen browser Internet Explorer.

NOS: EU beschuldigt Google van machtsmisbruik

Geef een reactie

Laatste reacties (6)