24

Eurlings en Hirsch Ballin willen drugstest langs de weg

Nieuwe wet moet ook drugslimiet in het verkeer vaststellen

Politieagenten moeten weggebruikers kunnen controleren op drugsgebruik. Dat vindt minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin en minister van Verkeer Camiel Eurlings, schrijft het AD. De CDA-Kamerleden presenteren donderdag een wetsvoorstel dat druggebruik in het verkeer moet ontmoedigen.

Eurlings pleit sinds 2007 al voor speekseltesten langs de weg. Jaarlijks komen tachtig mensen om door drugsgerelateerde ongevallen. De verkeersminister wilde eerder liever testen gebruiken die direct kunnen aantonen hoeveel drugs iemand heeft gebruikt, maar de uiteindelijke testen kunnen alleen maar aangeven of iemand wel of geen drugs in zijn systeem heeft.

Met de nieuwe wet willen de CDA’ers ook een druglimiet instellen voor het gebruik er van in het verkeer. De speekseltesten bieden binnen enkele minuten uitsluitsel of iemand wel of geen drugs heeft gebruikt. Als de uitslag positief is, wordt de aangehouden persoon verplicht bloed af te staan. Aan de hand van de soort drugs en de hoeveelheid die na onderzoek wordt gevonden, bepaalt de rechter de straf. De speekseltest kan bijna alle drugs herkennen: cannabis, heroïne en cocaïne. Alleen partydrug GHB wordt niet herkend.

De politie kan nu alleen weggebruikers verplichten tot een drugstest als zij duidelijke vermoedens hebben. Bijvoorbeeld doordat iemand over de weg slingert en een blaastest afwijst.

AD: Speekseltest bij drugs achter het stuur

Geef een reactie

Laatste reacties (24)