22

Eurocommissaris Kroes: Door partijpolitiek geen nieuwe termijn

Een terugkeer in de Nederlandse politiek is, wat Kroes betreft, geen optie. NRC: Keihard pleiten voor handhaving van een bewezen kanjer

Joop redactie – Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) heeft de indruk dat ze door partijpolitieke overwegingen bij het Nederlandse kabinet niet zal worden voorgedragen voor een tweede termijn in Brussel. Ze zei dat zondag in het tv-programma Buitenhof.

Kroes is lid van de VVD. Het kabinet lijkt aan te sturen op een CDA’er als volgende Nederlandse eurocommissaris, of, als premier Jan Peter Balkenende EU-president wordt, een PvdA’er.

 
Kroes zegt zelf graag nog vijf jaar in Brussel te willen blijven, maar dan op haar huidige post. Volgens haar is het niet uitgesloten dat Nederland die opnieuw krijgt. ,,Regeringen van diverse lidstaten hebben mij laten weten dat ze het zeer op prijs zouden stellen als ik blijf.” Dat een eurocommissaris twee termijnen dient op dezelfde post, is weliswaar niet gebruikelijk, maar ook niet uitgesloten, aldus Kroes.

Uit een peiling onder de Nederlandse bevolking bleek onlangs dat Kroes samen met burgemeester Cohen van Amsterdam favoriet is voor de functie van de volgende minister-president. Kroes sluit een terugkeer in de Nederlandse politiek echter uit.

Geef een reactie

Laatste reacties (22)